Statuetă antropomorfă feminină, Dumești-Între Pâraie, jud. Vaslui
Cultura Cucuteni, faza A3, Eneoliticul târziu, mil. V a. Chr.
Statueta antropomorfă a fost descoperită în urma cercetărilor arheologice desfășurate de către Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui între anii 1983-1992, în așezarea aparținând culturii Cucuteni, faza A3, de la Dumești-Între Pâraie, județul Vaslui.
Piesa este una de dimensiuni relativ mari, are 29,7 cm lungime și 7,8 cm diametrul maxim în zona bazinului. A fost realizată din pastă fină, atent prelucrată, acoperită cu un strat de lut fin care a ajutat în realizarea decorului prin pictare. Arderea ei a fost deosebit de bună, fapt ce arată încă o dată atenția cu care a fost realizată. Statueta redă o persoană feminină în poziție verticală, ruptă din vechime de la nivelul gâtului, torsul este ușor plat, iar brațele ușor înălțate, sunt redate în prelungirea umerilor. Bazinul și șoldurile sunt mai late, iar posteriorul este ușor pregnant. La partea inferioară de formă conică, cele două picioare sunt demarcate cu ajutorul unei incizii. Statueta este decorată cu pictură, pe fondul alb-gălbui fiind pictate benzi brun-roșcate în mai multe registre. Pe tors se poate observa redarea unui pandantiv rombic cu o serie de benzi arcuite de o parte și de alta. Pântecele și șoldurile sunt pictate cu benzi oblice, iar pe picioare sunt trasate benzi paralele orizontale.
Statuetele sunt obiecte sacre, modelate plastic sau pictate, ale unor ființe supranaturale, zeități care fac parte din repertoriul religios al comunităților cucuteniene.
Zeitatea primordială este Marea Zeiță / Mama Universală, ca zeitate a fertilității și fecundității și a fost reprezentată prin vase antropomorfe, statuete și figurine antropomorfe, decor pe ceramică și pandantive. În cadrul comunităților de agricultori această Mare Zeitate, care este înfățișată sub forma unei femei adulte, corpolentă, este asimilată cu pământul și este legată de viața și moartea oamenilor, animalelor și a vegetației.