Tezaur - Numismatica - Medalistica

Prin semnificatia lor economica, politica, documentara si artistica speciala, la care se adauga si semnificatia lor simbolica si intrinseca, monedele, medaliile, plachetele constituie o categorie foarte importanta a patrimoniului cultural national.

Sectia Tezaur. Numismatica. Medalistica a muzeului "Stefan cel Mare" este structurata pe doua planuri: unul urmareste expunerea tezaurelor si a colectiei de monede antice, bizantine, medievale, moderne, iar unul expunerea medaliilor si plachetelor ce reprezinta donatia facuta de doctorul Conatantin Teodorescu muzeului vasluian.

Etalarea incepe cu tezaurul de la Fedesti ce cuprinde monede din bronz, emise de cetatea Histria, ce au pe avers capul lui Apollo cu cununa de lauri pe dreapta, iar pe avers este reprezentata emblema orasului, vulturul pe delfin spre stanga. Continua cu prezentarea templului geto-dacic de la Bunesti ce cuprinde un valoros si bogat material arheologic ce atesta ce atesta inaltul grad de civilizatie materiala si spirituala a cominitatilor geto-dacice ce au locuit in zona noastra. Obiectele de podoaba, variate ca forma, sunt lucrate din bronz si argint. Preferate erau si obiectele de import in special din sticla colorata, dar si fibule, bratarile si pandantivele din bronz, argint, fier. De remarcat si relativ numeroase monede dacice de tip Vovriesti, precum si o tetradrahma (Histria), ce demonstreaza un grad inalt de civilizatie si schimburi comerciale.

Remarcabil prin componenta si frumusete tezaurul de la Schinetea apartine unei familii boieresti importante din Moldova sfarsitului de secol al XIV-lea si din veacul urmator.

Ducatii venetieni si imitatiile lor sintetizeaza participarea moldovenilor la derularea schimburilor internationale dintre Est si Vest, iar cei 59 de aspri turcesti dovedesc intensificarea schimburilor comerciale transdunarene. Numarul mare de accesorii vestimentare si de obiecte de podoaba permit observarea tehnicilor practicate de giuvaergii, tehnici de veche traditie in prelucrarea metalelor pretioase cum ar fi filigranarea, granulatia cu perle de argint, lanturi impletite, incrustatii cu email si nu in ultimul rand combinatia intre metale.

Tezaurul de la Baltati, ultimul intrat in patrimoniul muzeului(1998), este alcatuit dintr-un numar mare de monezi din argint, aproximativ 850 si obiecte de podoaba. Este un tezaur medieval, in care predomina monedele poloneze din vremea lui Sigismund al II-lea Augustus, rege al Poloniei si Mare Duce de Lituania. Bijuteriile, lucrate din argint, unele in tehnica filigran, sunt fie cercei de tampla, fie fragmente de salba, fie pandantive. Prin urmare, se poate vorbi de o adevarata invazie a metalelor pretioase, iar compozitia si structura tezaurului releva locul Moldovei in contextul international.

Mentionam ca piesele din tezaurele amintite au fost restaurate si conservate in cadrul laboratorului de restaurare - conservare al muzeului nostru.

Existenta colectiei de medalii si plachete aflate in patrimoniul muzeului se datoreaza efortului si bunavointei remarcabilului om si colectionar pasionat ce este doctorul Constantin Teodorescu. Etalarea pieselor este facuta tematic, in functie de evenimentele pentru care au fost batute.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search