Istorie medievala

Sectia de Istorie Medievala a Muzeului Judetean "Stefan cel Mare" Vaslui reprezinta una dintre cele mai prestigioase sectii si, prin valoarea deosebita a patrimoniului sau, ea se constituie intr-un important punct de atractie pentru publicul vizitator. Piesele pe care le detine sunt, in acelasi timp, dovezi incontestabile ale culturii romanesti de pe meleagurile vasluiene.
Cele mai reprezentative piese sunt: monedele si obiectele de podoaba din argint din cadrul tezaurelor de la Schinetea (sec.XV) si Baltati (sec.XVI).
Epoca lui Stefan cel Mare este foarte bine ilustrata prin: documente emise de domnitor la "Curtile Domnesti" - Vaslui; fragmente ceramice(cahle, rozete, discuri, olane, teracota etc.); fragmente textile (provenite de la accesoriile vestimentare) si, mai ales, monede (2 monede anepigrafe, din argint, de la Alexandru cel Bun, dublii grosi din sec. XV-XVII, precum si valorosii ducati venetieni sau monedele polone si maghiare etc. ). Aceste piese au fost descoperite prin sapaturile arheologice de la "Curtile Domnesti" Vaslui si de la Biserica "Sf. Ioan Botezatorul" din Vaslui (ctitorie stefaniana, de la 1490).
Dintre cele mai importante monumente medievale din sec. XVI-XIX, se remarca Manastirea Floresti, de unde au fost aduse urmatoarele obiecte: salba din aur (continand obiecte de podoaba), ceramica, unelte etc. (toate din sec. XVII-XVIII).
Cultura spirituala medievala este reflectata prin prezenta obiectelor renumitilor carturari Nicolae Milescu Spataru si Dimitrie Cantemir (fii ai meleagurilor vasluiene), prin cartile vechi din sec.XVII-XIX (scrise in slavona si chirilica), dar si prin existenta obiectelor de cult (cruciulite, icoane, sfesnice, engolpioane, pocale, potire etc).

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search