EXPONATUL LUNII FEBRUARIE

Pictură de șevalet: Icar, ulei pe pânză

Autor Sabin Bălașa

Exponatul lunii februarie este o lucrare de artă, ulei pe pânză, de 73x61 cm realizată în anul 1982 de pictorul Sabin Bălașa.

Tabloul reprezintă un simbol al aspirației umane ambițioase și cutezătoare. În prim-plan, plasat într-un peisaj ireal al unor stânci scăldate de mare ce se contopește cu cerul într-o dominantă de tonuri de albastru cobalt deschis, Sabin Bălașa îl zugrăvește pe Icar – fiul arhitectului legendar Dedal, un personaj al mitologiei grecești. Icar este expresia dezideratului uman de cunoaștere a tainelor cerului, tocmai de aceea autorul la pictat metamorfozat, cu brațele devenite aripi. Prin poziția corpului, Sabin Bălașa nu a uitat să sublinieze că ne aflăm în fața unei himere. Penelul său subliniază vigoarea compozițională și paleta cromatică a unui „albastru infinit”.

Sabin Bălașa s-a născut în anul 1932 în Dobriceni, județul Olt și a decedat în anul 2008 la București. A fost un pictor suprarealist, autor și regizor de filme de pictură animată, dar și scriitor român. A absolvit în anul 1955 Institutul de Artă Nicolae Grigorescu din București, iar în anul 1965 a urmat cursurile Academiei de Limbă și Cultură Italiană din Siena și în 1966, cursuri Academia de Pictură din Perugia, Italia. Opera sa a fost dedicată inițierii unei renașteri artistice și culturale. Prin aceasta este considerat a fi unul dintre cei mai importanți artiști plastici români contemporani, fiind încadrat de specialiști într-un gen al romantismului cosmic.

     Într-o lume în care totul se desfășoară pe repede înainte vă invit să poposiți LA Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui pentru a contempla acest simbol al aspirației umane spre înalt – Icar – de Sabin Bălașa.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search