EXPONATUL LUNII IANUARIE 2021

          Serviciu de ceai din colecția „Constantin Prezan”

Exponatul ales pentru această lună este un frumos serviciu de ceai, reprezentând o frântură din viața familiei mareșalului Constantin Prezan trăită la conacul de la Schinetea. Serviciul, aflat în patrimoniul muzeului prin bunăvoința nepoatei mareșalului, doamna Olga Macarie, este lucrat din porțelan fin japonez, împodobit cu pictură manuală și inserții aurii.

Anul acesta se împlinesc 160 de ani de când, la 27 ianuarie 1881, se năștea în satul Sterianul de Mijloc, comuna Butimanu, plasa Snagov, districtul Ilfov (în prezent, judeţul Dâmboviţa), Constantin Prezan.

Personalitate marcantă a istoriei poporului român, a fost unul din mareşalii României, erou al Marelui Război de Reîntregire.

Ofițer de carieră, provenit din arma de geniu, și-a făcut studiile de specialitate la școli militare de prestigiu din România și Franța, parcurgând toată ierarhia militară, de la sublocotenent până la general de corp de armată, cel mai înalt grad militar din Armata Regală Română.

A preluat comanda Armatei de Nord în luptele din Transilvania din anul 1916, fiind pe toată durata războiului şef al Marelui Cartier General al Armatei. Specialist în arma geniului, a coordonat planul campaniei din 1917, în bătăliile de la Mărăşti, Mărăşeşti şi Oituz.

După Războiul de Reîntregire Naţională, Constantin Prezan a ajuns în fruntea Marelui Stat Major al Armatei Române pentru doi ani, între 1918 și 1920, luând parte și la Operațiile militare pentru apărarea Marii Uniri.

În 1930 a fost ridicat la rang de mareşal al României.

A avut două căsătorii. Prima cu Clementina Bantaș, cu o durată de doar 4 ani, în urma căreia s-a născut fiica Constanța. După divorț s-a recăsătorit cu Elena Olga Eliad, cu 16 ani mai tânără decât soțul său. Neavând copii, o adoptă pe Olga Antoaneta Eliad, o rudă a soției.

În anul 1896, promovat în Statul Major Regal, locotenent-colonelul Constantin Prezan devine adjutantul regal al principelui moștenitor Ferdinand, iar Olga, soția sa de numai 20 de ani, doamnă de onoare a principesei Maria.

La 28 mai 1897, Constantin Prezan cumpără de la avocatul ieșean Constantin Livaditi conacul și moşia din satul Schinetea (comuna Dumeşti, judeţul Vaslui). Aici, cei doi soți,  își vor petrece restul anilor din viață.

Mareșalul Constantin Prezan s-a stins din viață la 27 august 1943, la două luni după decesul soției, fiind înmormântat cu funeralii naționale, în curtea reședinței sale de la Schinetea, în locul numit Trei Stejari.

Acum, la 160 de ani de la naștere, cinstim memoria mareșalului Constantin Prezan, care a contribuit la făurirea unităţii naţionale, prin spiritul său de dreptate şi de abnegaţie, model de eroism românesc.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search