EXPONATUL LUNII DECEMBRIE 2020

Grafica de șevalet: Măști folclorice moldovenești

Autor: MIHAIL PETRESCU

Pentru decembrie 2020, lună a obiceiurilor și tradițiilor de iarnă, exponatul lunii propus este grafica de șevalet în tehnica ceracolor pe carton, reprezentând o compoziție cu cinci măști folclorice moldovenești de Anul Nou, semnată în dreapta jos, cu negru: Mihail Petrescu.

Pe un fond care face trimitere către scoarțele și lăicerele tradiționale românești, lucrarea are în prim-plan cinci măști folclorice moldovenești. Pictorul Mihail Petrescu folosește acest motiv al măștilor care au un farmec aparte în cultura și simbolurile valorice ale folclorului și datinilor populare. Acestea sunt măști ale alaiurilor populare, folosite la obiceiurile și tradițiile legate de Crăciun și de Sărbătorile de Anul Nou. Repertoriul acestor obiceiuri cuprinde jocul cu măști ca parte a datinilor, practicilor și superstițiilor - cu origini în credințele și miturile străvechi sau creștine. Măștile reprezintă moșnegi și babe cu nas coroiat, care - prin urâțenia și jocul lor de rol - au darul de a feri comunitatea de spiritele rele, de a alunga demonii din case și ogrăzi și de a crea buna dispoziție, vestind un An Nou fericit.

Tehnica folosită de artist este cea a culorilor ceracolor, prezentate sub forma unor batoane uleioase, cu aspect opac, mat și dens, având ceara drept liantul pigmentului din compoziție. Tehnica de pictură presupune utilizarea pigmentului pur și care folosește drept suport hârtia mai groasă, aspră sau cartonul. Culorile se aștern ca atare sau sunt amestecate prin juxtapunere, fără a fi înmuiate.

Mihail Petrescu s-a născut la 30 iulie 1915, în Slobozia. El a absolvit, în 1945, Academia de Arte Frumoase din București, secția Pictură, având ca profesori pe maeștrii Jean Al. Steriadi, Nicolae Dărăscu, Oscar Han, Gherghe Ghițescu și Horia Teodoru. Apoi, a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, filiala Brașov. El face parte din acea categorie de creatori pentru care tabloul trebuie să fie pentru privitori o contemplare și conservare a emoțiilor și trăirilor artistice în sens personal. Mihail Petrescu a fost un artist distins, cultivat, cu o adâncă cunoaștere a meseriei, care s-a străduit să adauge patrimoniului național imagini cu tot ceea ce el considera reprezentativ. Creația lui stă sub semnul iradierii culorii. Compunerile imaginilor sunt sinteze sau notații de peisaje și naturi statice bine închegate, în care ochiul pictorului redă perspectiva panoramică, imagini frumoase prin semnificația lor.

Lucrarea „Măști folclorice moldovenești” e un de exemplu de folosire a motivului în pictură, în care formula vizuală aleasă de artist e o raportare la senzație și emoție, dar și la înaltul rafinament al relației formă-culoare și însemne arhetipale, la care se adaugă prețiozități ale materiei ceracolor și grația ductului liniar.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search