LADA MILITARĂ DE CAMPANIE A LUI PENEȘ CURCANUL
În ziua de 1 martie 1854, în târgul Vaslui, a văzut lumina zilei bravul erou CONSTANTIN ȚURCANU, eternizat în istoriografia românească cu renumele de PENEȘ CURCANUL.
La vârsta de 21 de ani, în 15 mai 1875, Constantin Țurcanu, fiul lui Gheorghe și Maria Țurcan, a fost înregimentat în cadrul Regimentului 13 Dorobanți Vaslui - Iași, pentru satisfacerea stagiului militar obligatoriu. Precipitarea războiului ruso-turc din cursul anului 1877 și implicarea României în conflict a prilejuit și participarea Regimentului 13 Dorobanți la luptele desfășurate la sud de Dunăre. Astfel, sergentul Constantin Țurcanu a participat la asaltul general asupra Plevnei. La cucerirea redutei Grivița 1, Peneș Curcanul a fost rănit. Pentru curajul arătat în timpul asaltului, el a fost distins cu medalia Virtutea Militară. Campania militară de la sud de Dunăre din 1877-1878 nu a fost singura campanie la care a participat acest erou vasluian. Acesta a fost veteranul a patru campanii militare purtate de armata română: Războiul de Independență 1877-1878, Al Doilea Război Balcanic (1913), Primul Război Mondial (1916-1918) și Campania Armatei Române din Ungaria (1919), în fiecare din cele patru campanii militare fiind decorat, numărul decorațiilor sale militare ajungând la 12.
Lada militară de campanie - exponatul lunii noiembrie 2020 - e un efect militar care a aparținut eroului național Constantin Țurcanu. De formă paralelipipedică, cu capac fixat prin două balamale prinse cu cuie din oțel, lada de campanie a militarului Constantin Țurcanu are următoarele dimensiuni generale: înălțimea – 45,00 cm; lungimea – 75,00 cm și lățimea – 41,00 cm. Confecționată din scânduri de lemn, lada de campanie are un capac placat cu tablă de oțel, de culoare brumărie, întărit cu 3 șipci de lemn; fiecare dintre acestea fiind prinse de capac cu câte trei cuie din oțel, fiecare trecut prin câte o șaibă în umbo.
Capacul are următoarele dimensiuni: înălțimea – 9,00 cm; lungimea – 75,00 cm și lățimea – 41,00 cm. Atât capacul cât și corpul lăzii de campanie prezintă întărituri din tablă de oțel pe muchii. Corpul lăzii de campanie dispune, pe fiecare perete lateral, de câte un mâner mobil confecționat din bară de oțel de formă ovală. Corpul lăzii are următoarele dimensiuni: înălțimea – 38,00 cm, lungimea – 75,00 cm și lățimea – 41,00 cm.
La interior, capacul și corpul lăzii au fost căptușite cu hârtie colorată hașurat.
În campaniile militare atât soldații, cât și corpul ofițeresc dispuneau de lăzi de campanie în care erau depozitate efecte personale destinate igienei (săpun, trusă de bărbierit, trusă cu ace și ață pentru întreținerea uniformei, lenjerie de corp și alte schimburi, perie și cremă pentru ghete etc.), acestea fiind păstrate în afara frontului, la unitățile de comandă sau la locul încartiruirii regimentului.