EXPONATUL LUNII IUNIE 2020`

CĂMAȘĂ FEMEIASCĂ CU POALE

 

Exponatul lunii iunie 2020 este o piesă de port popular femeiesc, cămașă cu poale, cu rol funcțional - decorativ, din aria etnografică a Vasluiului - satul Ferești, comuna Ferești.

Expunerea sa de către Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui în luna iunie a acestui an vine în întâmpinarea Zilei Universale a Iei, sărbătorită în ziua de 24 iunie a fiecărui an. La propunerea comunității La Blouse Roumaine, începând din anul 2013, bluza tradițională românească este sărbătorită în noaptea „cerurilor deschise", de Sânziene, convertindu-se în simbol universal al culturii române. În fond, la Sărbătoarea Sânzienelor din 24 iunie, ia românească dobândește o valoare universală, căci ea reprezintă pentru întreaga lume un izvor nesecat de tradiții, tehnici de cusut, ornamentică și coloristică, care s-au dezvoltat continuu, fiind rodul unui lung proces de creație, muncă și pasiune.

Cămașa este cea mai importantă parte a portului popular și ea păstrează în componența sa decorativă elemente de veche tradiție - croi, cusătură, motiv ornamental. Din punct de vedere al croiului, cămașa se încadrează în tipul I de croi (denumit Carpatic), varianta A - are adunată în crețuri, la baza gâtului, toată lățimea stanului și părții superioare a mânecilor (mâneci lungi evazate, cu clini), prezintă poale evazate atașate stanului la nivelul taliei, cu 4 clini oblici. Poalele evazate se poartă îndeosebi cu catrințe și vâlnice.

Cămașa este din bumbac, cusută cu arnici în punct cruce și aplicații de mărgele colorate (roșu, portocaliu, galben, albastru, verde, mov), decorată pe piept, spate și mâneci, model cu motiv fitomorf floral - curpen cu flori; poalele prezintă model cu motiv geometric: ochiul - dragostea începe de la ochi, ei sunt fereastra sufletului, cu rol de veghe, de apărare, ce oferă protecție împotriva relelor; gulerul este decorat cu motivul cârligul ciobanului sau cioaca - simbol al oii rătăcite care s-a întors la turmă. Cămașa este încheiată cu cheiță și tiv cu găurele, iar poalele sunt ornamentate cu dantelă croșetată manual.

Așadar, Sărbătoarea Sânzienelor - cunoscută astfel în popor - constituie o îmbinare armonioasă de culturi arhaice, păgâne și creștine, care se manifestă sub semnul magiei și vrăjitoriei în proximitatea solstițiului de vară, în ziua cea mai însorită din an, un timp prielnic pentru practici magice și vindecări empirice a suferințelor de ordin fizic și psihic. Pe acest fond, ia românească semnifică esența acestei mari sărbători.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search