EXPONATUL LUNII MAI 2020

TOPOR DIN BRONZ

Sat Horga, comuna Epureni, județul Vaslui

Perioada mijlocie a Epocii Bronzului

          Repertoriul descoperirilor încadrate în perioada mijlocie a Epocii Bronzului pentru teritoriul județului Vaslui nu este unul bogat, dar este cel puțin spectaculos, așa cum o arată toporul de bronz descoperit la Horga. Toporul are 12,4 cm. lungime, tăișul are 4 cm., iar diametrul găurii de înmănușare are 2,6 cm., în timp ce greutatea sa este de 328,5 g. Acest topor este decorat pe ceafa manșonului prin linii adâncite și prin puncte, modelul obținut fiind unic în registrul descoperirilor de metal din Epoca Bronzului.

          Toporul a fost obținut prin turnare într-un tipar bivalv, din bronz de bună calitate, având cupru în cantitate de 89,4% și staniu de 9,6%. La această piesă se remarcă grija cu care a fost turnat și, apoi, prelucrat, dar și decorul unic, ceea ce ne arată faptul că piesa este posibil să fi avut și funcția de prestigiu social și militar.

          Toporul de la Horga are analogii tipologice în topoarele încadrate în tipurile Pădureni și Balșa, topoare specifice pentru perioada mijlocie a Epocii Bronzului, el nefiind specific pentru regiunea est-carpatică.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search