Comunicat de presă
În perioada 30 iulie – 11 august 2019, Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui desfășoară cercetări arheologice în situl pluristratificat de la Tăcuta-Dealul Miclea/Paic (comuna Tăcuta, județul Vaslui). Cercetările arheologice sistematice - care au debutat în anul 2011 - beneficiază de o finanțare generoasă acordată de către Consiliul Județean Vaslui, ordonatorul de credite al instituției muzeale vasluiene. Situl arheologic de la Tăcuta este cercetat de un colectiv format din conf. univ. dr. Dumitru Boghian, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava, dr. Enea Sergiu-Constantin, Liceul Teoretic ”Ion Neculce” Târgu Frumos și dr. Lazanu Ciprian-Cătălin de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Cercetările arheologice, aflate la a șaptea campanie, continuă cercetările arheologice din anul 2017, prin cercetarea unei locuințe de suprafață aparținând culturii Cucuteni, mileniul V a. Chr. Cercetările arheologice din acest an au dezvăluit, pe lângă locuința L5/2017, încă patru gropi menajere, Gr. 11/2017, Gr. 12, 13 și 14/2019, împreună cu un bogat patrimoniu arheologic format din ceramică, unelte din piatră, silex și os, obiecte de podoabă și de port, plastică antropomorfă și zoomorfă.
În data de 6 august, șantierul arheologic a fost vizitat de un grup de specialiști format din prof. dr. Li Xinwei, directorul Departamentului Archaeology World Wide al Institutului de Arheologie al Academiei de Științe Sociale a Chinei din Beijing, dr. Chen Zingqan, dr. Guo Zhiwei, dr. Wen Chenghao, de la Institutul de Arheologie al Academiei de Științe Sociale a Chinei din Beijing. Delegația din China a fost însoțită de un grup de specialiști de la diverse instituții de cercetare și muzee din țară: prof. univ. dr. Gheorghe Lazarovici, Universitatea ”Lucian Blaga” Sibiu, dr. Senica Țurcanu, Complexul Muzeal Moldova Iași și drd. Mircea Oancă de la Muzeul ”Vasile Pârvan” Bârlad. Delegația din China aflată în vizită de lucru a fost interesată de cercetările arheologice care cuprind perioada eneolitică, în special fenomenul culturii Cucuteni.
Așadar, patrimoniul arheologic descoperit la Tăcuta-Dealul Miclea/Paic a îmbogățit patrimoniul cultural al muzeului vasluian, o parte valoroasă din acesta putând fi văzută de publicul vasluian în cadrul expoziției permanente de la Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui.
IMAGINI DE PE ȘANTIERUL ARHEOLOGIC