EXPONATUL LUNII AUGUST 2020

Schița „VASLUIUL DE IERI ȘI DE AZI”

Autor: CIK DAMADIAN

(n. 1919, Constanța – d. 1985, București)

            Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui propune ca exponat al lunii august 2020 schița „Vasluiul de ieri și de azi”. Desen în tuș cu penița pe hârtie a graficianului Cik Damadian (n. 6 august 1919, Constanța - d. 30 iulie 1985, București), această schiță face parte din expoziția „Vaslui – Bârlad – Huși” cu 43 de desene, deschisă în Sala „Arta” a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în anul 1979.

         Imaginea „Vasluiului de ieri și de azi” este realizată cu finețe și impresionează prin ansamblul compozițional, prin precizia desenului liniar în tuș și prin transpunerea în ritmuri plastice a aspectului urbanistic. Cik Damadian surprinde aici, prin filtrul propriilor vibrații interioare, capătul străzii Dobrogeanu Gherea, în care pune în contrast clădirile vechi din Vaslui cu imaginea noului Centru Civic, Turnul ceasului Palatului Administrativ. Imagine cotidiană pentru anul 1977, astăzi această grafică a lui Cik Damadian are o încărcătură emoțională datorată valorii sentimentale, pe lângă cea documentar-istorică a transfigurării stilului arhitecturii vechi vasluiene, atmosferă redată de artist prin punerea în pagină și prin dominanța formelor, prevalând albul în raportul dintre alb și negru, dar și atmosfera degajată de lirismul liniei în tuș cu penița pe hârtie.

Vă invităm să descoperiți sensul colecției de grafică „Vaslui - Bârlad - Huși” în cele 43 de desene, executate cu finețe de pana lui Cik Damadian, vizitând colecția expusă în Expoziția permanentă a Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search