Urnă - castron cu tortiță în X, cultura Poienești-Lucașevca (sec. II - I a. Chr.)
Urna-castron cutortiță în X a fost descoperită în urma cercetărilor arheologice sistematice efectuate în situl arheologic de la Poienești - Dealul Măgura/Teilor (comuna Poienești, județul Vaslui), mormântul M. 665/1982. Acest sit arheologic a fost descoperit în anul 1931, în anul 1936 fiind efectuat primul sondaj arheologic de reputatul profesor C. Cihodaru. În anul 1949, marele istoric și arheolog Radu Vulpe a cercetat o suprafață de 1800 mp., cercetări arheologice continuate între anii 1979-2000 de către reputatul arheolog și profesor Mircea Babeș, Institutul de Arheologie ”Vasile Pârvan” București, în colaborare cu Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui. Ca urmare a descoperirilor din acest sit, numele stațiunii a fost folosit pentru desemnarea aspectelor culturale: cultura Poienești-Lucașevca, atribuită Bastarnilor germanici (sec. II-I a. Chr.) și cultura Poienești-Vârteșcoiu, atribuită populației băștinașe a Carpilor (sec. III p. Chr.).
Bastarnii sunt o populație germanică originară din regiunea cuprinsă între nordul Carpaților și Vistula și erau împărțiți în mai multe triburi: atmonii, sidonii și peucinii. La începutul secolului al III-lea a. Chr. au migrat în estul și sud-estul Europei ajungând și în regiunea est-carpatică.
Bastarnii, identificați prin cultura Poienești - Lucașevca, erau răspândiți în bazinul superior al Siretului, Podişul Central al Moldovei şi spaţiul dintre Prut şi Nistrul mijlociu. La sfârșitul secolului al III-lea a. Chr. în aşezările bastarne din Moldova se pot observa şi elemente proprii culturii getice, fapt ce demonstrează convieţuirea celor două neamuri.
Bastarnii practicau incinerația, prin depunerea în urnă a oaselor incinerate sau în groapă. Mormintele erau, în general, de plan rotund sau oval, iar inventarele funerare erau modeste: în mormintele bărbaților erau depuse brice și pumnale, iar inventarul mormintelor de femei cuprindeau fibule, mărgele din sticlă și brățări.
În necropola de la Poienești - Dealul Măgura/Teilor au fost cercetate 275 morminte de incinerație, răspândite în întreaga suprafață cercetată. Marea majoritate, 260, sunt înmormântări în urnă și doar în 15 cazuri oasele calcinate și inventarul s-au depus direct în pământ sau într-un înveliș perisabil. Inventarul era format din fibule, paftale, brățări, perle etc, în funcție de sexul defunctului.