OBIECTUL LUNII IUNIE

IE cu chepți

Piesă de port popular femeiesc

Obiectul lunii iunie este o piesă de port popular femeiesc cu rol funcțional-decorativ, din aria etnografică a Vasluiului.

Cămașa femeiască este încrețită la gât (cu brezărău), cu mânecile croite „de-a’ntregul”, fără poale, din pânză albă de bumbac și cu clini. Croiala cămășii constă din dreptunghiuri (pieptul, spatele și mânecile).

Ea se numește „ie națională” sau „cămașă moldovenească” şi este cea mai decorativă piesă vestimentară a femeilor de orice vârstă, fiind înfrumusețată prin tehnici de broderiei.

Decorul iei expuse este format, pe piept și mânecă, din câte trei rânduri verticale („râuri drepte”) cu simbolul crucii, în cromatica de roșu și negru. Decorul mânecii este compus din trei componente: „altița” care acoperă umerii, apoi „râurile drepte brodate pe verticală, iar la baza mânecii prezintă un decor vegetal stilizat, roșu cu albastru.

Valoarea de patrimoniu a acestei piese de port popular este dată și de țesătura de casă lucrată manual din fire de bumbac, croiala cămășii și tehnica de broderie folosită este specifică sfârșitului secolului al XIX-lea până la mijlocul secolului al XX-lea.

Odată cu sărbătoarea de Sânziene, la 24 iunie este sărbătorită Ziua Universală a Iei, simbol al identității și creativității spațiului românesc, un omagiu adus acestor piese de port popular românesc, moștenire a tradiției artei meșteșugului broderiei costumului popular din generație în generație.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search