ROMÂNIA ȘI ALIANȚELE REGIONALE. UN SECOL DE LA CREAREA MICII ÎNȚELEGERI

Calendar
Evenimente
Date
07.06.2021 11:00 am - 12:00 pm
Location
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui
Author
Super User

Description

Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, alături de Consiliul Județean Vaslui, Facultatea de Istorie - Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași și Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” - Academia Română, Filiala Iași organizează luni, 7 iunie 2021, ora 1100, conferința științifică „România și alianțele regionale. Un secol de la crearea Micii Înțelegeri”. Evenimentul va avea loc în Sala Multimedia a muzeului și va fi transmis online, pe pagina de Facebook a instituției.

            Conferința științifică are ca obiective aducerea în fața publicului a căilor prin care a fost creat sistemul de alianțe al României după Marele Război, precum și prezentarea câtorva aspecte referitoare la rolul statului român în cadrul alianțelor regionale.

Primele tatonări privind încheierea unei alianțe s-au desfășurat la Londra și Paris, între liderii Cehoslovaciei, României, Greciei și Regatul sârbo-croato-sloven (Iugoslaviei), la finalul Primului Război Mondial. În timpul Conferinței de Pace de la Paris, marele om politic român Take Ionescu a prezentat un proiect al viitoarei alianțe. Acesta prevedea alianța a cinci state, care ar fi inclus Polonia, Cehoslovacia, România, Regatul sârbo-croato-sloven (Iugoslavia) și Grecia. Acest proiect nu era realizabil în condițiile de atunci. Tratativele au concretizat o alianță tripartită între Cehoslovacia, România și Iugoslavia. Cu Polonia, România a semnat la 3 martie 1921, atât Convenția de alianță defensivă, cât și Convenția militară.

Piatra de temelie a alianței regionale, cunoscută sub numele de Mica Înțelegere, a fost pusă odată cu semnarea la 14 august 1920 a Convenției de alianță defensivă dintre Republica Cehoslovacă și Regatul sârbo-croato-sloven. La 23 aprilie 1921 a fost semnată Convenția de alianță defensivă dintre Regatul României și Republica Cehoslovacă, iar la 7 iunie a fost semnată Convenția de alianță defensivă dintre Regatul sârbo-croato-sloven și Regatul României.

Mica Înțelegere a avut un caracter defensiv, fiind îndreptată împotriva unui eventual atac al Ungariei asupra unuia dintre cele trei state aliate. Totodată, Mica Înțelegere a reprezentat, în timpul celor aproape două decenii cât a dăinuit, un factor important, al stabilității politice, colaborării economice și culturale, în Europa Centrală și de Sud-Est.

Prezintă:

  • Cercet. șt. II dr. Bogdan-Alexandru SCHIPOR, Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” - Academia Română, Filiala Iași – România, Polonia și drumul dificil către o alianță regională la sfârșitul Marelui Război
  • Conf. univ. dr. Daniel LAZĂR, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – „Serbia nu este aliată cu România, are alianță cu Take Ionescu”
  • Conf. univ. dr. Adrian VIȚALARU, Facultatea de Istorie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – „Le bloc nécessaire”. România, Cehoslovacia și crearea Micii Înțelegeri

Organizatori:

  • Prof. dr. Ramona-Maria MOCANU, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui
  • Mihai-Cristian ȘELARU, Muzeul Județean Ștefan cel Mare” Vaslui

Location information

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui

Country
Romania
County
Vaslui
Street
1 Strada Hagi Chiriac

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search