Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial”

Calendar
Evenimente
Date
19.02.2020 1:00 pm - 2:00 pm
Location
Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui
Author
Super User

Description

              Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui vă invită la vernisajul expoziției „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” ce va avea loc miercuri, 19 februarie 2020, ora 1300, în Sala Multimedia a muzeului.

Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” este organizată de unul din cele mai moderne muzee din lume - Muzeul Celui de-Al Doilea Război Mondial din Gdańsk, Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Polone și Institutul Polonez din București, în parteneriat cu Muzeul Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean Vaslui.

Expoziția „Luptă și suferință. Polonezii în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial” prezintă, prin intermediul imaginilor, soarta Poloniei în timpul celui mai dramatic conflict armat din istoria lumii, războiului în care, la 1 septembrie 1939, a fost atacată de Germania, iar pe 17 septembrie, de către Uniunea Sovietică. În ciuda superiorității numerice a ocupanților, polonezii au constituit, de-a lungul întregului război mondial, o rezistență armată puternică, atât pe teritoriul țării lor, cât și pe alte fronturi și câmpuri de luptă din întreaga lume.

Expoziția, organizată secvențial, prezintă cele mai importante momente de la acea vreme. O atenție sporită este acordată, de asemenea, destinelor populației civile. Varietatea acestora se regăsește în fotografiile de arhivă obținute din arhivele diferitelor țări, inclusiv din colecțiile românești.

Acest demers expozițional va fi prezentat în peste 60 de țări ale lumii. Institutul Polonez din București a pregătit versiunea în limba română a expoziției, îmbogățind-o cu teme legate de relațiile polono-române din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, dar și cu fotografii obținute de la Arhivele Naționale ale României ce ilustrează șederea în România a celor 60 - 100 de mii de refugiați polonezi.

În cadrul acestui eveniment vor lua cuvântul prof. dr. Ramona Maria Mocanu, directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Wojciech Mrozowski, director adjunct al Institutului Polonez din București și Pawel Rutkowski, Institutului Polonez din București.

Vă invităm să vizitați această expoziție în spațiile Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, în perioada 15 februarie - 31 martie 2020, între orele 900 - 1700 (de marți până duminică).

             Vă așteptăm!

Location information

Muzeul Judeţean "Ştefan cel Mare" Vaslui

Country
Romania
County
Vaslui
Street
1 Strada Hagi Chiriac

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search