Obiectul lunii aprilie

Obiectul lunii aprilieAmforă pictată tricrom cu ardere secundară, Dumești-Între Pâraie, jud. Vaslui

Cultura Cucuteni, faza A3, Eneoliticul târziu

În cadrul culturii Cucuteni se remarcă ceramica decorată prin pictură, prezentă în special pe ceramica fină. În prima etapă a utilizării acestui tip de decor, faza A, vasele sunt pictate pe întreaga suprafață, la început bicrom (alb şi roşu), apoi tricrom (alb, roşu şi negru, acesta din urmă folosit la delimitarea motivelor principale pictate cu alb/roşu sau roşu/alb). În faza A-B a culturii Cucuteni, pictura este distribuită în funcţie de părţile constitutive ale vasului, iar culoarea neagră creşte ca importanţă în dauna celei albe. În faza B se observă o împărţire metopică a decorului, suprafaţa vasului este acoperită cu un fond roşiatic-gălbui, pe acest fond fiind redate motivele cu negru şi roşu, iar ca motiv decorativ fiind folosite benzile de diferite lăţimi.

Vasul a fost ars într-un cuptor cu două camere dispuse pe verticală, în atmosferă oxidantă, la o temperatură cuprinsă între 7000-9000C.

Amfora pictată, care constituie obiectul lunii aprilie, a fost descoperită în urma cercetărilor arheologice desfășurate de către Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui între anii 1983-1992, în așezarea aparținând culturii Cucuteni de la Dumești-punctul Între Pâraie. Acest vas a fost descoperit în interiorul unei locuințe și a suferit o ardere secundară, cel mai probabil în momentul când a fost incendiată locuința, rezultând o puternică deformare plastică.

Contacteaza-ne

Str. Hagi Chiriac, nr.2, loc. Vaslui, jud. Vaslui

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy+4 0235-311626

  • dummy contact@muzeu-vaslui.ro

Newsletter

Enter your email and we'll send you more information

Search