Despre noi

Written by Super User on . Posted in Despre noi

muzeu

Muzeul Judeţean “Ştefan cel Mare” din Vaslui reprezintă o prestigioasă instituţie de cultură şi educaţie din judeţul Vaslui, menită să răspundă nevoilor acute ale vasluienilor şi nu numai de informare asupra trecutului istoric al poporului român şi de formare a unui spirit civic şi chiar patriotic. Prin diversitatea activităţilor sale, această instituţie muzeală constituie un reper esenţial în ceea ce priveşte realizarea actului cultural-educativ în spaţiul teritorial-administrativ al judeţului Vaslui. Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui este o instituţie de cultură de importanţă judeţeană și de drept public, aflată în slujba societăţii şi a cetăţenilor, aflată sub autoritatea Consiliului Judeţean Vaslui.

Înființată încă din 18 octombrie 1974 ca instituție muzeală cu profil mixt de istorie şi etnografie și având ca prim director pe prof. Constantin Popescu, reputat muzeograf cu experienţă. Deschiderea oficială a avut loc, însă, în ziua de 27 septembrie 1975, în prezenţa specialiştilor din centrele universitare din Iaşi şi Bucureşti, a directorilor muzeelor din Moldova şi a autorităţilor locale şi judeţene, fiind apreciat în acel moment ca cel mai tânăr muzeu al ţării, aspect valabil şi astăzi, dar şi cel mai bine realizat din punct de vedere tematic, ştiinţific şi muzeo-tehnic. Acest lăcaş de cultură este structurat pe mai multe secţii: Secţia de Arheologie și Istorie Veche, Secţia de Arheologie și Istorie medievală, Secţia de Istorie Modernă şi Contemporană, Secţia Memorialistică - Personalități, Secţia Tezaur - Numismatică - Medalistică și Secţia Etnografie şi Artă Populară, iar în anul 1989 s-a deschis şi Secţia de Artă Contemporană Românească, pe baza colecției donate de dr. Constantin Teodorescu” de la Bârlad.

Organizarea şi funcţionarea instituţiei are la bază Legea muzeelor şi a colecţiilor publice nr. 311/2003, cu modificările şi completările ulterioare, Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 189/2008 privind managementul instituţiilor de spectacole sau concerte, muzeelor şi colecţiilor publice, bibliotecilor şi al aşezămintelor culturale de drept public, aprobată cu modificări şi completări prin Legea 269/2009.

Principala misiune a acestei instituţii de culturăeste cercetarea şi colecţionarea de bunuri cu caracter arheologic, istoric, artistic, etnografic şi memorialistic, în vederea protejării, creşterii şi valorificării cultural-științifice, artistice și turistice a patrimoniului cultural naţional.

Obiectivele principale ale instituţiei - corelate cu atribuţiile Consiliului Judeţean Vaslui şi cu legislaţia în vigoare sunt:

  1. Organizarea evidenţei gestionare şi ştiinţifice a patrimoniului cultural deţinut în administrare de către instituţie;
  2. Constituirea şi organizarea fondurilor documentare, precum şi a arhivei generale a instituţiei;
  3. Depozitarea, conservarea şi restaurarea patrimoniului cultural național deţinut, conform standardelor europene generale, precum şi Normelor elaborate de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Cultural Naţional;
  4. Punerea în valoare cultural-științifică și educativă a patrimoniului cultural aflat în administrarea sa, prin:
  • editarea de publicaţii ştiinţifice şi de popularizare a tematicilor expoziţionale (pentru expoziţiile permanente şi cele temporare);
  • întocmirea evidenţei informatizate, gestionarea şi valorificarea ştiinţifică a tuturor bunurilor culturale din colecţiile muzeului;
  • promovarea unor oferte cultural-artistice și educaţionale pentru comunităţile locale, destinate cunoaşterii istoriei naţionale şi locale, dar şi formării unei atitudini civice de păstrare şi valorificare a patrimoniului;
  • îmbogățirea și promovarea patrimoniului cultural, prin cercetări ştiinţifice, prin activități cultural-științifice și educative şi prin intermediul mijloacelor de popularizare.

Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui reprezintă una din instituţiile de bază de promovare a culturii şi istoriei noastre româneşti cu deosebit accent pe aspecte din istoria locală dar şi cea naţională. Se deosebeşte de celelalte instituţii de cultură prin faptul că prezintă istoria prin mărturiile descoperite de la înaintaşii noştri, cuprinse în expoziţia de bază a muzeului. Muzeul nostru nu este numai un loc de prezentare a istoriei, ci şi un loc de întâlnire a oamenilor de ştiinţă tocmai pentru a dezbate şi înţelege mai bine istoria noastră. Astfel, printre activităţile de bază ale muzeului se numără şi Sesiunea Naţională de Comunicări Știinţifice ”Acta Moldaviae Meridionalis”, la care participă atât specialişti, oameni de ştiinţă, atât din ţară cât şi din străinătate. Pe lângă activitatea de cercetare, expunere, prezentare, restaurare şi conservare a istoriei noastre, se numără şi activităţile de promovare şi colaborare. Semnificativă în acest sens este şi colaborarea între muzeul nostru şi două organizaţii din Belgia: New Belgica Organisation (Boom) și Belgica Society (Ostend), avându-l în centrul atenției pe marele om de ştiinţă Emil Racoviţă - care a participat la prima expediţie ştiinţifică (iniţiată de belgieni) la Polul Sud, în Antarctica (1897-1899) şi de la care muzeul vasluian deţine o colecţie de obiecte personale şi de documente.

Bun venit pe meleaguri vasluiene!

Written by Super User on . Posted in Despre noi

Asezat in partea estica a Romaniei, in zona geografica a Podisului Central Moldovenesc, judetul Vaslui surprinde prin varietatea peisajelor sale, prin specificitatea locurilor sale etnografice si, mai ales, prin blajinitatea oamenilor care vietuiesc aici. Astfel, gasesti, calatorule, pe aceste meleaguri un mic colt de rai, o oaza de spiritualitate si liniste sufleteasca, in care unduirea molcoma a Colinelor Tutovei, Vaii Barladului, Dealurilor Falciului si cele ale Vasluiului si Racovei se ingemaneaza cu serpuirile razlete ale apelor Barladului, Tutovei, Elanului, Crasnei, Vasluiului si Racovei, tradand locuri de ancestralitate si traditie civilizatoare.        

Pastrator al unui patrimoniu istoric si cultural de o deosebita valoare stiintifica si artistica, teritoriul judetului Vaslui este depozitarul unui bogat tezaur de marturii arheologice, etnografice, folclorice, locuri si monumente istorice, care probeaza capacitatea creatoare a poporului roman in acest spatiu si particularitatile prin care s-a remarcat in cultura romaneasca si universala.

Zorile istoriei pe aceste meleaguri sunt atestate de marturii de viata din paleoliticul superior - dezvelite la Malusteni, Manzati si Murgeni. Pe teritoriul unor localitati ca Trestiana, Dumesti, Poienesti, Perieni, Banca, Dodesti, Rosiesti, Gura Idrici si altele s-au facut descoperiri din epoca neolitica, iar la Epureni, Zapodeni, Lipovat, Dragesti, Giurcani, Rosiesti etc. s-au descoperit numeroase asezari din epoca bronzului. Despre o infloritoare civilizatie geto-dacica de pe aceste plaiuri vorbesc vestigiile descoperite la Bunesti-Averesti, Fedesti, Arsura, Cretesti, Tarzii, Oltenesti si Vutcani.

Memoria daltuita in piatra si cea scrisa a acestor locuri pastreaza dovezi incontestabile despre lupta pentru pastrarea fiintei daco-romane in contactul cu populatiile migratoare, despre marile evenimente care au marcat momente importante din istoria poporului roman, precum si argumente despre dialogul civilizatiei noastre cu civilizatiile vecine. Astfel, nu intamplator, in muzeele judetului si in ambianta unor locuri legendare, devenite astazi rezervatii si monumente istorice - cum sunt Movila lui Burcel, Podul Inalt, Curtile domnesti din Vaslui si Husi, unele biserici si manastiri, conace, cladiri, case memoriale, monumente de arta laica si cu valoare afectiva - se pot reconstitui epoci intregi din istoria poporului roman.

Istoria judetului Vaslui este legata de viata si activitatea unor personalitati care au contribuit la dezvoltarea istoriei, constiintei, culturii si artei romanesti: voievozii Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Vasile Lupu, cronicarul Miron Costin, carturarul Nicolae Milescu Spatarul - unul dintre primii calatori europeni care au ajuns in Extremul Orient, apoi Dimitrie Cantemir - personalitate cu renume mondial, carturar, filozof si stralucit om politic, domnitorul Alexandru Ioan Cuza si sotia sa, Elena Rosetti, in timpul carora s-au pus bazele Romaniei moderne, savantul de renume mondial, omul de stiinta Emil Racovita, intemeietorul biospeologiei si alte personalitati de seama care au facut cunoscuta civilizatia si cultura romaneasca in lume.

La toate acestea vei vedea, calatorule, bogatia naturala a pamantului, harnicia si tenacitatea oamenilor locului, preocupati sa continue activitatile traditionale pe care le-au preluat de la stramosii lor – cum ar fi: agricultura, pescuitul, viticultura, pastoritul, albinaritul, olaritul si alte activitati casnice, dar si racordati la cerintele de moment ale dezvoltarii mediului de afaceri, ale industriei, comertului si serviciiilor publice.

Iata, asadar, ca o calatorie pe aceste mirifice meleaguri vasluiene nu numai ca are darul de a te relaxa si de a vedea ca Natura, frumusetea si voluptatea de a trai sunt la ele acasa, dar si de a-ti starni curiozitatea cunoasterii civilizatiei si oamenilor locului. Mai mult decat atat, generozitatea codrilor care i-au mentinut verticalitatea acestui judet, te imbie sa nu ocolesti niciodata plaiurile noastre si te asteapta permanent sa le redescoperi sub forma unui mic colt de rai care sa-ti deschida mintea si sufletul catre lume si viata.          

 

 

                                           Prof. CORNELIU BICHINET,

                                                              Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui

Istoricul muzeului

Written by Super User on . Posted in Despre noi

Prin dispozitia Consiliul Popular al judetului Vaslui în 1974, la 18 octombrie s-a infiintat Muzeul Judetean Vaslui, cu profil mixt istorie si etnografie , avand ca prim director pe prof. Constantin Popescu, muzeograf cu experienta si contributii importante in formarea altor institutii muzeale cum ar fi: Bran, Fagaras, Rasnov.

Cu sprijinul Consiliului culturii si Educatiei Socialiste tot in acel an au fost incadrati ca muzeografi: Rica Popescu, Ionel Bauman si Ioan Mancas care sub indrumarea si supravegherea directorului general al muzeelor din Romania, Iulian Antonescu au realizat tematica pentru expozitia de baza a institutiei.

Muzeul judetean Vaslui s-a deschis în ziua de 27 septembrie 1975, in prezenta specialistilor din centrele universitarea Iasi si Bucuresti, a directorilor muzeelor din Moldova si a autoritatilor locale si judetene, fiind apreciat in acel moment si dupa, ca cel mai tanar muzeu al tarii, aspect valabil si astazi, si cel mai bine realizat din punct de vederea tematic, stiintific si muzeotehnic.

 

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker