Bun venit pe meleaguri vasluiene!

Written by Super User on . Posted in Despre noi

Asezat in partea estica a Romaniei, in zona geografica a Podisului Central Moldovenesc, judetul Vaslui surprinde prin varietatea peisajelor sale, prin specificitatea locurilor sale etnografice si, mai ales, prin blajinitatea oamenilor care vietuiesc aici. Astfel, gasesti, calatorule, pe aceste meleaguri un mic colt de rai, o oaza de spiritualitate si liniste sufleteasca, in care unduirea molcoma a Colinelor Tutovei, Vaii Barladului, Dealurilor Falciului si cele ale Vasluiului si Racovei se ingemaneaza cu serpuirile razlete ale apelor Barladului, Tutovei, Elanului, Crasnei, Vasluiului si Racovei, tradand locuri de ancestralitate si traditie civilizatoare.        

Pastrator al unui patrimoniu istoric si cultural de o deosebita valoare stiintifica si artistica, teritoriul judetului Vaslui este depozitarul unui bogat tezaur de marturii arheologice, etnografice, folclorice, locuri si monumente istorice, care probeaza capacitatea creatoare a poporului roman in acest spatiu si particularitatile prin care s-a remarcat in cultura romaneasca si universala.

Zorile istoriei pe aceste meleaguri sunt atestate de marturii de viata din paleoliticul superior - dezvelite la Malusteni, Manzati si Murgeni. Pe teritoriul unor localitati ca Trestiana, Dumesti, Poienesti, Perieni, Banca, Dodesti, Rosiesti, Gura Idrici si altele s-au facut descoperiri din epoca neolitica, iar la Epureni, Zapodeni, Lipovat, Dragesti, Giurcani, Rosiesti etc. s-au descoperit numeroase asezari din epoca bronzului. Despre o infloritoare civilizatie geto-dacica de pe aceste plaiuri vorbesc vestigiile descoperite la Bunesti-Averesti, Fedesti, Arsura, Cretesti, Tarzii, Oltenesti si Vutcani.

Memoria daltuita in piatra si cea scrisa a acestor locuri pastreaza dovezi incontestabile despre lupta pentru pastrarea fiintei daco-romane in contactul cu populatiile migratoare, despre marile evenimente care au marcat momente importante din istoria poporului roman, precum si argumente despre dialogul civilizatiei noastre cu civilizatiile vecine. Astfel, nu intamplator, in muzeele judetului si in ambianta unor locuri legendare, devenite astazi rezervatii si monumente istorice - cum sunt Movila lui Burcel, Podul Inalt, Curtile domnesti din Vaslui si Husi, unele biserici si manastiri, conace, cladiri, case memoriale, monumente de arta laica si cu valoare afectiva - se pot reconstitui epoci intregi din istoria poporului roman.

Istoria judetului Vaslui este legata de viata si activitatea unor personalitati care au contribuit la dezvoltarea istoriei, constiintei, culturii si artei romanesti: voievozii Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare si Vasile Lupu, cronicarul Miron Costin, carturarul Nicolae Milescu Spatarul - unul dintre primii calatori europeni care au ajuns in Extremul Orient, apoi Dimitrie Cantemir - personalitate cu renume mondial, carturar, filozof si stralucit om politic, domnitorul Alexandru Ioan Cuza si sotia sa, Elena Rosetti, in timpul carora s-au pus bazele Romaniei moderne, savantul de renume mondial, omul de stiinta Emil Racovita, intemeietorul biospeologiei si alte personalitati de seama care au facut cunoscuta civilizatia si cultura romaneasca in lume.

La toate acestea vei vedea, calatorule, bogatia naturala a pamantului, harnicia si tenacitatea oamenilor locului, preocupati sa continue activitatile traditionale pe care le-au preluat de la stramosii lor – cum ar fi: agricultura, pescuitul, viticultura, pastoritul, albinaritul, olaritul si alte activitati casnice, dar si racordati la cerintele de moment ale dezvoltarii mediului de afaceri, ale industriei, comertului si serviciiilor publice.

Iata, asadar, ca o calatorie pe aceste mirifice meleaguri vasluiene nu numai ca are darul de a te relaxa si de a vedea ca Natura, frumusetea si voluptatea de a trai sunt la ele acasa, dar si de a-ti starni curiozitatea cunoasterii civilizatiei si oamenilor locului. Mai mult decat atat, generozitatea codrilor care i-au mentinut verticalitatea acestui judet, te imbie sa nu ocolesti niciodata plaiurile noastre si te asteapta permanent sa le redescoperi sub forma unui mic colt de rai care sa-ti deschida mintea si sufletul catre lume si viata.          

 

 

                                           Prof. CORNELIU BICHINET,

                                                              Vicepresedintele Consiliului Judetean Vaslui

Lock full review www.8betting.co.uk 888 Bookmaker